Psychotyczna osobowość kluczem do rozśmieszania
20 stycznia 2014, 11:52Komicy wykazują wysoki poziom cech psychotycznych. Najnowsze badanie zespołu z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust sugeruje, że kluczem do rozśmieszania ludzi może być niezwykła struktura osobowości.
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
Miały zniechęcać, a (czasem) zachęcają
17 stycznia 2014, 16:55W pewnych sytuacjach ostrzeżenia umieszczane na potencjalnie niebezpiecznych produktach, np. papierosach, mogą sprzyjać, a nie zapobiegać zakupowi.
Terapia genowa zapobiegła ślepocie
17 stycznia 2014, 07:37Badacze z Oksfordu posłużyli się terapią genową, by poprawić wzrok pacjentów z choroideremią - postępującym zanikiem nabłonka barwnikowego i naczyń krwionośnych naczyniówki.
Lek na czerniaka wyleczył białaczkę
16 stycznia 2014, 19:02Naukowcy z University of Leicester mają dobrą wiadomość dla osób cierpiących na białaczkę włochatokomórkową (HCL). To rzadki typ nowotworu, stanowiący około 2% wszystkich białaczek
Góra Cooka coraz niższa
16 stycznia 2014, 11:21Góra Cooka (po maorysku Aoraki), największe wzniesienie Nowej Zelandii, się zmniejszyła. Nowe studium wykazało, że szczyt znajduje się na wysokości 3724 m, czyli 30 m niżej niż dotąd sądzono. Autorzy raportu przypisują to erozji okolicy szczytu, odsłoniętej w grudniu 1991 r. po osunięciu się skał i lodu.
Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.
15 stycznia 2014, 10:49Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.
Intel nie otworzy supernowoczesnej fabryki
15 stycznia 2014, 09:36Intel zrezygnował z otwarcia supernowoczesnego zakładu Fab 42 w Chandler w Arizonie. W obliczu spadającego popytu na pecety koncern zdecydował, że fabryka nie rozpocznie produkcji
Nowa klasa gwiazd hiperprędkościowych?
10 stycznia 2014, 13:40Międzynarodowy zespół astronomów odkrył nową klasę gwiazd hiperprędkościowych, czyli takich, które poruszają się ze znacznie większą prędkością niż większość gwiazd. Tego typu obiekty mają na tyle duża prędkość, że mogą wyrwać się w pola grawitacyjnego Drogi Mlecznej
Ćwiczące mięśnie uwalniają zbawienną molekułę
8 stycznia 2014, 11:28Nie od dzisiaj wiadomo, że ćwiczenia fizyczne pozwalają zachować zdrowie i żyć dłużej. Dotychczas jednak mechanizm stojący za pozytwnymi zmianami nie był dobrze poznany. Teraz z najnowszego numeru Cell Metabolism dowiadujemy się o zidentyfikowaniu molekuły, która powstaje podczas ćwiczeń fizycznych i ma pozytywny wpłw na metabolizm